Riskhantering i en osäker tid

Det amerikanska valet närmar sig precis som Storbritanniens Brexit. Hur påverkar utgången av dessa svenska verksamhet- och investeringsbeslut? I Solbergs webinar (den 22 oktober) berättade Henrik von Sydow om scenarioanalys och om hur Carnegie ser på läget.

 

Henrik von Sydow är omvärldsstrateg på Carnegie Investment Bank och hans slutsats är att det är 65 procents sannolikhet att Biden vinner valet och att det är 60 procent sannolikhet att EU och Storbritannien kommer att landa en överenskommelse om ett avtal som träder ikraft den 1 januari 2021.

Om Biden vinner valet kan världen förvänta sig en mer expansiv finanspolitik i USA och någon sorts ”new green deal” samt offentliga investeringar i sjukvård, utbildning och infrastruktur. För Europas del skulle marknaderna utvecklas mer positivt än om Trump får ytterligare fyra år i Vita huset.

Henrik, hur gör man en scenarioanalys som blir ett bra underlag?
- Det är viktigt att få fram det som är relevant för motparten, i mitt fall investerare. Vill du ha ett bra samtal måste du sätta en siffra på olika scenarier. Siffrorna startar samtalen, de är nycklar till konversationen om möjliga utfall. Det där innebär också att du som prognosmakare utsätter dig för en risk. Det finns ett inslag av subjektivitet i de här siffrorna, men det är ett sätt att bli relevant, säger Henrik.

Hur gör man rent konkret? Hur landade ni i att det är 65 procent sannolikhet att Biden vinner valet?
- Man får försöka identifiera drivkrafterna för olika utvecklingar och försöka bryta ner dem i olika kriterier. I det här fallet handlar det om olika opinionsmätningar i USA. Du får försöka identifiera den ledande indikatorn. Om Florida till exempel skulle svänga, så att Trump får några procentenheters ledning, skulle vi skriva ner sannolikheten för en seger för demokraterna, säger Henrik.

- Men jag måste ändå säga, är det art eller science? Det är en blandning. I slutändan handlar det inte heller om den exakta siffran, utan om de samtal och reflektioner som en analysen kan leda till, avslutar Henrik.

Nyfiken på att veta mer? Hör av dig till

Robert Odenjung

Robert Odenjung

Seniorkonsult och rådgivare PR och varumärke

Strategisk designer eller rutinerad projektledare?

10 juni 2022

Vi behöver bli fler i vår Designstudio och söker därför efter två nya glada kollegor. Är du en idérik och leveranssäker strategisk designer med känsla för det redaktionella formatet, som har kundens affärsnytta i fokus och är grym på att skapa och presentera koncept och designlösningar för B2B, oavsett medie? Eller är du en rutinerad, pragmatisk och relationsskapande projektledare som kan ta ansvar för att planera, organisera och leda vårt team och våra kunder genom olika faser av en komplex produktionsprocess?

Senior IR-rådgivare

22 mars 2022

Vi på Solberg hjälper våra kunder att bli ännu bättre i sitt IR-arbete och att kommunicera det effektivt. Vi är grymma på rapportering och tillsammans med våra kunder vinner vi varje år priser både i Sverige och internationellt. Till vårt växande rådgivningsteam söker vi nu en senior rådgivare.

Senior hållbarhetsrådgivare

22 mars 2022

Vi behöver bli fler i vårt Hållbarhetsteam! Solberg är en av Sveriges ledande kommunikationsbyråer. Vi söker nu en engagerad, driven och erfaren kollega som brinner för hållbarhet och kommunikation.