Intervju

Digitalisering ger smartare resor

När du står där framför bankomaten får du alltid samma fråga. Vill du ha kvitto? Västtrafiks digitalisering vill göra resandet smartare än så.

Digitalisering ger smartare resor

Robert Odenjung, rådgivare på Solberg, intervjuar Västtrafiks vd Lars Backström under Solbergsfrukost.

 

- Oavsett hur många gånger jag svarar nej på den frågan, minns aldrig systemet att jag inte vill ha kvitto. Bankomaten lär sig aldrig, berättade Lars Backström när han intervjuades om digitalisering på Solbergfrukost.

För Västtrafik handlar digitalisering om att hjälpa resenären att resa enklare och smartare. Företaget har lanserat Västtrafik To Go, appen som ger kunden butik och biljett i mobilen. Dessutom tittar Västtrafik på hur man med digitala lösningar kan koppla samman kollektivtrafik med andra sätt att resa – och kanske till och med tjänster som gör att kunden slipper resa överhuvudtaget.

I framtiden kan vi förvänta oss ännu smartare tjänster där systemet lär sig av hur vi reser. Ett hinder kan vara att folk inte vill dela med sig av den informationen. De vill inte känna sig övervakade.
De som var med på seminariet ville alla bjussa på den informationen. En deltagare berättade vad hon ville ha:

- Jag vill att systemen ska vara smarta. När jag är på väg hem, vill jag att appen ska tala om för mig att jag borde åka en hållplats till eftersom att många gatljus är trasiga på min vanliga väg från hållplatsen.

Nyfiken på att veta mer? Hör av dig till

Robert Odenjung

Robert Odenjung

Seniorkonsult och rådgivare PR och varumärke

Castellum om den nya EU-taxonomin

05 maj 2021

Filip Elland, hållbarhetschef för Castellum, besökte Solberg för att under ett webinar berätta mer om företagets hållbarhetsarbete utifrån de nya rapporteringskraven. Han pratade bland annat om EU-taxonomin.